AKAR-MİTE İLAÇLAMA

Akarlar ( miteler) gözle görünmeyen haşerelerdir. Mite olarak adlandırılan ev akarları (miteler) toplu iğne başından küçük olan haşerelerdir. Akarlar oval şekildedirler. Akarlar (miteler) cinslerine göre krem rengi ya da koyu beyaz renkte olabilirler. Akar haşeresi insan, hayvan ve diğer canlıların yaşadığı her ortamda yaşayabilirler. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşar. En çok akarlara halı, koltuk, yatak ve tüylü ortamlarda rastlanır. Akarlar sadece mikroskop aracılığıyla görülebilirler. 55 mikron boyutuna kadar büyüyen akarlar vardır. 1 gram deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir. 5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadığı tahmin edilmektedir. Akarlar ( miteler) insan sağlığı için tehlike arz derler. Yapılan araştırmalar yatakta bulunan tozun, yerde bulunan tozdakinden yüzde yüz daha yüksek konsantrasyonlarda toz maytı içerdiğini göstermiştir. Akarlar 20 derece daimi sıcaklık ile yüzde60 ile 80 arası nemli alanlarda varlık gösterirler. Güneş ışığının olmaması akarların oluşmasına neden olur. Çünkü güneş ışığı akarların oluşmasını engeller.

Akarların birçok türü vardır. 156 çeşit akar türü vardır. Kuşları ya da hayvanları istila eden akar türleri vardır. Akarların tanımlanmaları oldukça güçtür. Evlerimizde bulunan akarlar alerjik reaksiyona neden olabilir. Akarlar vücudumuzda kızarıklıklara ve kaşıntılara neden olurlar. Akarlar gözle görülmediği için başlangıçta nedeni pek bilinmeyebilir. Akarlar oldukça çabuk çoğalırlar. Yaşadığımız mekanlarda milyonlarca akar haşeresi bulunabilir. Akar mite olarak ta adlandırılır. Akarlar deri döküntüleri ile beslenirler. Akarlar yattığımız yataklarda, halılarda, tüylü eşyalarımızda veya kıyafetlerimizde yaşayabilirler. Bu alanlara yerleşen akarlar yumurtalarını da bu alanlara bırakırlar. Akarla kısa sürede yerleştikleri alana yayılma özelliğine sahiptirler.

Akar - Mite Dış Görünümü Akarların binlerce türü vardır ve çoğunluğunun uzunluğu 1 mm’den daha kısadır. Diğer eklembacaklılara benzer şekilde gövdeleri prosoma ve abdomenden oluşmaktadır. Akarların dört çift bacağı vardır. Akarların Davranış, Beslenme ve Alışkanlıkları Akarlar yumurtadan itibaren tam olgunlaşmadan önce larva ve pupa evrelerinden geçerler. Karada ve suda yaşayabilirler. Çoğu akar, hayvanlara karşı zararlı olmasa da; doğada bazı türleri parazit niteliği gösterirler.  Hayvanlarda yaşayan bazı parazitik akarlar, uyuz olarak bilinen deride ciddi tahrişlere neden olabilir. Örümcek akarları ekinleri tahrip ederken, benzer şekilde kuş akarları bazı kümes hayvanlarına musallat olurlar. Parazitin bazı türleri konakçılarının solunum sistemine yerleştiklerinden dolayı, diğerlerinden daha tehlikelidir. İnsan piresi gibi diğer türleri ise tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Akar İstilasının Belirtileri Akarların belirtileri büyük ölçüde türüne bağlıdır. Çoğu akarı, büyütmeden net görmek zordur. Buna karşın, bir yüzey boyunca hareketleri hissedilebilir. Bitkilerle beslenen bazı akarlar ağ yapabilir ve örümcek akarları gibi örümcek ağı oluşturabilir. Ayrıca yaprakta solmaya ve sonunda yaprak düşmesine neden olurlar. Bazı akarlar yonca akarları gibi parlak kırmızı renklerinden dolayı kolaylıkla görülebilir. Hayvan ve insan konakçılarında yaşayan akarlar deride tahrişe neden olabilir. Bununla birlikte deri tahrişinin birçok nedeni vardır ve gerçek nedenini belirlemek için bir doktora ihtiyaç duyulabilir.

Akar ile mücadele etmek için mutlaka ilaçlama firması ile irtibat sağlanmalı. Akar ilaçlamada dikkat edilmesi gereken konular var. Kullanılan ilaçlar mutlaka sağlık bakanlığı onaylı olmalı, ilaçlar konusun da uzman yasal firmalar aranılarak bu iş üstesinden gelinir. Konusunda uzman, işini bilen, ilaçlamaya hakim personelimiz ile daima yanındayız.